Szukaj

O Nas

W modelu zdrowego żywienia rekomendowanym w Polsce powinno się spożywać 5 - 6 porcji produktów zbożowych dziennie. A że Polacy lubią chleb i jest on bardzo często podstawowym składnikiem naszej diety, to powinniśmy zwracać uwagę na jakość spożywanego pieczywa. Pieczywo z naszej rodzinnej piekarni charakteryzuje się wysoką jakością, wytwarzane jest w sposób tradycyjny, na naturalnych kwasach pszennym i żytnim, bez sztucznych barwników. Odpowiednio przygotowane ciasto, prawidłowy proces wypieku oraz warunki przechowywania gotowych wyrobów sprawiają, że nasze wypieki są smaczne i długo zachowują świeżość.

Dlaczego powinniśmy jeść pieczywo i jakie najlepiej wybrać?

Węglowodany złożone, do których należy skrobia (główny składnik mąki) są najbardziej odpowiednie do odżywiania komórek nerwowych w mózgu. Pieczywo razowe charakteryzuje się najmniejszą wartością kaloryczną, ponieważ jest bogate w błonnik pokarmowy i cechuje się dużą zawartością wody; szczególnie niewielką kaloryczność ma chleb z mąki żytniej, zawiera on dużo błonnika pokarmowego.

Osoby będące na diecie niskokalorycznej powinny spożywać pieczywo żytnie lub pełnoziarniste, które pobudza trawienie. Jest również źródłem witamin i minerałów.

Chleb pszenny jest lekkostrawny, idealnie nadaje się dla osób cierpiących na problemy trawienne.

Chleb żytni poleca się osobom mającym podwyższony poziom cholesterolu, cukrzycę, a także tym, którzy są na diecie odchudzającej.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów